Maandag 31 december 1962


STRIJD OM ZEEUWSE TITEL IN MIDDELBURG


COR DE KREEK ONTTROONDE SCHAATSFAMILIE DE JAGER                                                           


De alleenheerschappij van de dynastie der de Jagers in de Zeeuwse schaatssport is ten einde!

Deze gedwongen troonafstand voltrok zich zaterdag op de benijdenswaardige baan van de Middelburgse ijsclub, waar het langebaankampioenschap van Zeeland verreden werd.

Daar moesten Jaap (36), Kees (30) en Jan (54) de jager capituleren voor een man, die vorig jaar ook al ‘n bedreiging was geweest, de 32-jarige Jaap de Roo uit Schore, en voor een volslagen nieuweling n de Zeeuwse schaatssport, de 28-jarige Cor de Kreek uit Rilland-Bath.

Het was deze Cor de Kreek, die niet alleen de verzamelde. De Jagers een desillusie bezorgde, maar ook de Jaap de Roo, die algemeen als de grote favoriet werd beschouwd voor de Zeeuwse titel. Cor de Kreek, een militair sportinstructeur uit Rilland-Bath (zijn werk ligt in Ossendrecht) suisde namelijk op twee van de drie afstanden naar de overwinning en dat betekende dat hij zich Zeeuws schaatskampioen mocht noemen. Op de 500 meter zegevierde hij in een tijd van 51 seconden rond en op de 1500 meter kon niemand zijn tijd van 2.45.4 benaderen.

Weliswaar was een grimmige Jaap de Roo op de 5000 meter in zijn persoonlijk duel met Cor de Kreek ongenaakbaar, maar toch kon hij weinig afdoen aan de triomf van de militair uit Rilland-Bath.  

De Roo (een broer van de befaamde wielrenner) joeg op dat nummer naar een tijd van 5.47.7 en liet Cor de Kreek er achter zich: 10.02.4.

Maar zelfs toen bleef de Roo een desillusie niet bespaard. Zijn tijd op de 5000 meter leek onaantastbaar, tot de 21-jarige Gerrie Lamers uit Kloetinge op het strijdtoneel verscheen. Deze jeugdige timmerman bleek een voortreffelijk stayer, verdrong de Roo van de eerste plaats op dit nummer en verpulverde met een tijd van 9.38.1 zelfs het Zeeuws record (9.47.5) van de kampioen van vorige jaar, Jaap de Jager.


Februari 1988

Tot de Zeeuwse groep die Van de Kreeke onder zijn hoede heeft behoren onder andere Leon van der Wielen en Ronald Munnikhof. Twee jongeren die voor Zeeuwse begrippen een acceptabele tijd van rond de 45 seconden kunnen realiseren op de 500 meter. In ieder geval is er bij hen duidelijke vooruitgang te bespeuren, wil van de Kreeke kwijt, die zelf op die afstand nog goed is voor 43 seconden en in zijn beste jaren 39.6 liet afdrukken.

Behalve op de sprintafstand komen diverse Zeeuwen ook uit op de 1000 en 1500 meter. Van de Kreeke: Voor langere afstanden als bijvoorbeeld 3000, 5000 meter  kan op de Uithof geen tijd vrij gemaakt worden, want het is daar een drukte van belang. Bovendien voeren de marathonwedstrijden de boventoon. Die raken steeds meer in trek. Ook bij de Zeeuwse schaatsers, die zich weliswaar met de top kunnen meten, maar rijders als Frans van de Berge, Flip Salomè en Iman Koeman, die in de A-categorie uitkomen, kunnen daar toch tot de beste tien gerekend worden. Van de Kreeke: Wewerken er met zijn allen hard aan om de opgaande lijn vast te houden, ondanks het feit dat het op en neer reizen naar Den Haag veel tijd en nogal wat geld kost. Al jarenlang zitten we te springen om een goede accommodatie in eigen omgeving. Maar met de kosten van zo`n ijsbaan zijn pakweg tien miljoen gulden gemoeid.

En dat vormt natuurlijk het grote struikelblok. Want je moet wel met een sluitende begroting op de proppen komen. En dat is geen haalbare kaart. Een alternatief zou misschien kunnen zijn voor Zeeland om samen met Bergen op Zoom zouden wij als Zeeuwen erg gebaat zijn. Dat zie ik trouwens als enige mogelijkheid voor ons.


 24 februari 1988

SCHAATSTITEL VOOR HET EERST SINDS 1928 NIET NAAR DE JAGER     


Eerlijkheidshave moet gezegd worden, dat het geslacht De Jager enigszins gehandicapt aan de start kwam. Voor de oud-kamoioen Jan de Jager uit Wolphaartsdijk wogen de jaren 54 jaar zo langzamerhand te zwaar, zijn zoon Kees 30 jaar was nog maar net teruggekeerd van een huwelijksrijs naar Parijs, zijn zoon Lou 28 staakte de strijd na de 500 meter met het oog op een pas overwonnen niersteenaanval en zijn broer Jaap de Jager 36 uit Kapelle, die vorig jaar in Zierikzee kampioen werd, had nog last van een knieblessure. Opgelopen bij een val op het ijs.Dat alles neemt overigens niet weg, dat zelfs een familie- de Jager-in-vorm (te) veel

Moeite gehad zou hebbeb met Cor de Kreek, diesinds 1959 in Zeeland woont en die in de Nederlandse schaatsbond. In  een voortreffelijke stijl gleed deze tengere sportinstrukteur naar zijn overwinning.

 


Open Zeeuws Kampioenschap Marathon                                                                     14 januari 2009

Goes - Op de Nansenbaan werd afgelopen zaterdag voor het eerst in lange tijd het open Zeeuws kampioensschap marathon gereden.


De omstandigheden konden niet beter zijn: veel zon weinig wind en goed ijs. Het waren de juiste ingrediënten voor de schaatswedstrijden. De maandag voor d wedstrijd hebben we besloten ervoor te gaan, vertelde Hubrecht Janse van schaatsclub SSC de Poel. We hebben in korte tijd veel moeten regelen. We moesten bijvoorbeeld toestemming aan de gemeente vragen om de wedstrijd te mogen organiseren en kregen gelukkig alle medewerking. Hier licht een prachtige, unieke baan en de wetdstrijd is heel bijzonder. Het is de eerste wedstrijd in twaalf jaar. Vandaag was dit de enige race op de landelijke kalender van de KNSB. En we zijn ontzettend blij met de opkomst en hoe het allemaal is gegaan. Vanmorgen hadden we een vergadering gepland, maar het was zo druk met inschrijvingen dat het niet is gelukt.

Janse genoot van de jeugd die meedeed aan de wedstrijd, voorafgaande aan het OZK. Er deden 30 schaatsertjes mee in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Ze hebben allemaal een medaille gekregen. Voor velen was het de eerste winter op natuurijs en dan gelijk meedoen aan zo`n wedstrijd knap hoor!

Winnaar van het OZK werd Engbert Vegt uit Ureterp (friesland). Het was zijn derde wedstrijd dit jaar op natuurijs. In Friesland heb ik dit seizoen nog niet zo veel op natuurijs kunnen schaatsen”, Verklaarde hij zijn komst naar Zeeland. Vegt bleek een echte Fries. Ik vind het prachtig dat we deze wedstrijd nu, hier konden rijden. Het was mooi ijs, goed weer en weinig wind. Vanavond mag ik nog een keer. Zei Vegt . Dan rijd ik een wedstrijd in Eindhoven.


Eerste Zeeuw

Erwin Mesu (19) uit Middelburg was de snelste Zeeuw die de finish haalde . Bijzonder dat we dit jaar op natuurijs kunnen schaatsen. Ik ga wel elk jaar naar het buitenland om daar op natuurijs te schaatsen, maar het is heel mooi dat het nu hier in Nederland kan. Het OZK was zijn derde wedstrijd, twee dagen eerder deed hij mee aan het Nederlands kampioenschap. Toen ben ik niet zo ver gekomen, maar daar deden ook alle toppers mee. Deze tocht ging goed alsof er geen wind staat.  Toeschouwers vonden het net als Mesu geweldig dat er weer geschaatst kon worden. Leo de Leeuw, Willem Westveer en Ko Westerweel keken met veel plezier naar de wedstrijd. Dit zijn bijzondere omstandigheden mooi weer, bijna geen wind, heel goed ijs, zij Westveer. Ik heb vorige week nog geschaatst, maar ben gevallen en nog niet helemaal hersteld. Maar het is leuk om naar een mooie wedstrijd te kijken.

Maandag 24 februari 1986


Oostburg-Het was voor Frans van den Berge zondag niet weggelegd om sportive revanche op Arjaan van de Kreeke te nemen. De stayer uit Krabbendijke had in de eerste confrontatie met de beste Zeeuwse schaatsers in Domburg genoegen moeten nemen met de tweede plaats achter zijn vier jaar oudere rivaal. In de tweede schaatsmarathon op natuurijs. In Oostburg moest Arjaan van de Kreeke echter verstek gaan. Het kwam Frans van den Berge niet echt slecht uit. De Zeeuw hoefde zich niet buitensporig in te spannen en reed in de laatste minuten van de marathon onbedreigd naar de zege. Arjaan van de Kreeke had zaterdag in Terneuzen al een wedstrijd over een half uur op zijn naam geschreven maar meldde zich zondagmorgen in alle vroegte ziek af. Dat was ergens wel jammer, keek van de Berg later terug. Als Arjaan er bij geweest was, dan had ik natuurlijk niet zo makkelijk gehad. Hij rijdt de bochten perfect en had daaruit zijn voordeel kunnen halen. Maar ik ben niet te beroerd om strijd te leveren. Het had dus best een aardige krachtmeting kunnen worden. De tweede marathon in Oostburg kende niettemin een aantrekkelijk verloop. De wedstrijden over precies een uur werd grotendeels bepaald door een dertien man sterke kopgroep, die zich al vrij snel na het startschot gevormd had. Daarin waren vrijwel alle Zeeuwse toprijders vertegenwoordigd. Dank zij een eendrachtige samenwerking werd de voorsprong

voorsprong snel uitgebouwd, waardoor de talrijke premiesprints (61 totaal( bleef de strijd ook voor de achterblijvers interessant. GOEDE TEST, Frans van de Berge kon het zich zondag veroorloven om ontspannen te rijden. Ik had natuurlijk de Rottemeren-toertocht nog een beetje in de benen, vertelde hij na afloop. Ik wilde me niet echt forceren en daarom kwam deze wedstrijd me wel goed uit. Voor veel rijders uit de kopgroep was de marathon daardoor een goede test. Roland Munnikhof en Gerhard ven de Weijden hadden bijvoorbeeld gehoopt om zich lang in de voorste groep te kunnen handhaven en keken later voldaan terug op hun optreden. Minder gelukkig was Cees Cijsouw uit Groede. Hij maakte een uitstekende indruk maar verloor in de slotfase zijn kans op een hoge klassering door een valpartij. Zijn clubgenoot Flip Salomè onderstreepte in de eindfase overigens zijn uitstekende vorm. Na zijn zege in Hoek zaterdag, voor Levien de Baeij reed hij zich na de versnelling van Frans van den Berge uit de achter volgende groep. Het leverde hen de tweede plaats op. Ko Goeree liet in de sprint om de derde plaats Gerard Verhulst en Jaap Moelker achter zich. De uitslag van de marathon in Oostburg: 1 Frans van den Berge, Krabbendijke; 2 Flip Salomè, Breskens; 3 Ko Goeree, Graauw; 4 Gerard Verhulst, West-Souburg; 5Jaap Moelker, Wemeldinge; 6 Piet Hamelink, Terneuzen; 7 Piet Klaaysen, Grorde; 8 Paul van Iwaarden, Domburg; 9 Roland Munnikhof, Goes; 10 Gerard van de Weijden, `s-Heer Hendrikskinderen.Dames: 1 Josien Kools, Cadzand; 2 Nancy Beulens, Brugge; 3 Lesleij Lipjes, Terneuzen.

Record aantal deelnemers Sluis-Brugge-Sluis                20 februari 1986

Sluis-Op Frans van de Berge stond gisteren zoals verwacht in de 34 kilometer lange schaats-marathon Sluis-Brugge-Sluis geen maat. Toch volklaarde hij na afloop meer moeite gehad te hebben met de concurrentie dan vorig jaar toen hij een recordtijd van 58.2 zegevierde.

Een wedstrijdrecord dat ook dit jaar overeind bleef, want gisteren had hij voor zijn triomftocht 59.26 nodig. Een tijd die wellicht wat hoger ligt wegens het feit dat men dit jaar eerst een honderdtal meters lopen moest afleggen alvorens de uitstekende ijsvloer te betreden. Frans van de Berge begon zijn zegetocht al op de heenweg bij de Syphon na een aantal kilometers waar 350 meter geklûnd moest worden. Toen pas kon hij zich ontdoen van een formidabel schaatsende Levien de Blaey die in tegenstelling tot vele anderen de schaatsen tijdens het klûnen aanhield en met name bij de Syphon veel winst boekte en het eerst koers zette richting Damme. Toen van de Berge zijn schoenen hat omgebonden was  het echter vlug gebeurd met Levien de Blaey/Arjaan van de Kreeke al een vijftiental seconden. Kon er geen wedstrijdrecord opgetekend worden, wel was er met 213 man een deelnemersrecord. Nadat die meute in de Sluise kaai was weggeschoten, was het Peter Provoost die zich als eerste schaatsend in beweging zette. Frans van de Berge werd als zevende genoteerd. Vrij vlug zou een kopgroep van een viertal geformeerd worden bestaande uit: Frans van de Berge, Flip Salomè, Arjaan van de Kreeke en Levien de Blaey de eerste veteraan in het gezelschap. Tot het grote knelpunt de Syphon bleef dit kwartet keurig bijeen. Toen toonde Levien de Blaey zich de beste klûner. De beste schaa

Schaatser was ongetwijfeld Frans van de Berge, die zoals eerder omschreven, daarachter het overgebleven trio. Op de terugweg naar Damme moest Flip Salomè de rol bij de achtervolgers lossen, maar van de Kreeke en de Blaey bleven jagen op van de Berge. Van de Berge was zelfs bang van de terugkeer van van de Kreeke. Als die teruggekomen was ik gegarandeerd geklopt geweest. Dus ben ik steeds voluit blijven gaan zonder op of om te kijken. Het was dan ook geen verrassing dat de spurter van de Kreeke als tweede eindigde voor Livien de Blaey. Daar achter hield Flip Salomè knap zijn vierde en derde senioren plaats vast. Minder gelukkig verging het Terneuzenaar Piet Hamelink. Foeterend bekeek hij na afloop zijn kromme rechter schaats. Bij het gekrioel in de start viel de cameraman van de Belgische televisie uit zijn auto en ik dook er overheen. Als èèn van de laatste op het ijs en dan met de kromme schaats, stelde hij ontgoocheld vast met enkele krachttermen de zaak gestalte gevend. De man die het eerst op het ijs was, Peter Provoost reed lange tijd in zesde stelling, maar zou in de slotfase maar een elfde positie terugvallen. Bij de dames ging de zege naar Josien Cornelis-Kools uit Cadzand, die een kleine 7 minuten eerder werd afgeklopt dan de Belgische shorttrack kampioene Kathy Hoyvaert.